fredag 16 januari 2015

Kostomläggning

Några dagar efter nyårsafton så fick vår yngste son diagnosen Celiaki (glutenintolerans).

Från Celiakiförbundets hemsida;

"Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

När en person med celiaki äter gluten, även mycket små mängder, så skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs."

Normalt sett ställs diagnosen via en kombination av blodprover och gastroskopi med tarmbiopsi. I vår lilles fall så behövdes dock ingen gastroskopi/biopsi då det inte råder något tvivel om diagnosen i hans fall efter blodproverna - han hade högsta mätbara värde på båda transglutaminas-proverna ( >128, gränsvärdet är 7...) samt att han har den gentyp som är sammankopplad med glutenintolerans.

Det känns såklart jobbigt att få beskedet att ens barn har en kronisk sjukdom, men samtidigt är det en lättnad att äntligen kunna hjälpa honom på rätt sätt.

Så - nytt år ny kost är det som gäller i den här familjen! I och med att lillen är så liten, han fyller 3år i slutet av februari, så har vi tagit beslutet att rensa vårt hushåll på gluten. Allt som finns i huset skall han kunna äta utan att behöva fråga om han tål. Gluten är ju dessutom inte särskilt bra för någon människa alls, så en helomläggning är positiv för oss andra med även om det innebär en rad förändringar.

Tyvärr är glutenfria färdigprodukter oftast inte särskilt smakliga och har dessutom ofta en väldigt lång lista av tillsatser, så nu bakas/lagas det allra mesta här hemma. Vi har oftast lagat mat från grunden sen innan, men inte bakat eget bröd särskilt ofta.

Så nu kommer det nog bli betydligt mer recept här framöver!

När någon i familjen diagnostiseras med Celiaki så rekommenderas det att även testa syskon och ev. föräldrar. Jag själv tycker mig ha känt av gluten många gånger under livet (vilket man kan göra utan att vara intolerant), så det var bara att ta tjuren vid hornen. I tisdags tog jag prover, svar får jag om ett par v. Om 1,5 v är det storebrors tur.

1 kommentar:

  1. Jobbig diagnos men skönt att veta! Ni kommer säkert må bättre hela bunten av kostomläggning. Jag har i perioder uteslutit gluten och upplevt att jag mår mycket bättre av det även om jag inte är intolerant. Men jag äter det mest för att det är praktiskt... Jag ser fram emot massa glutenfria recept :)

    SvaraRadera