torsdag 21 augusti 2014

Nästa steg på vägen tillbaka...

Går via en steloperation av kotorna L5-S1. Nu är beslutet taget efter en noggrann undersökning av en av Sveriges mest rutinerade och renommerade ortopeder.

Hade inte kotbågarna varit av på L5 så hade det "räckt" med en diskprotes, men som läget är nu så är det steloperation som gäller. Disken är degenererad och därmed räcker det inte att bara ta bort diskbråcket genom en vanlig diskbråcksoperation heller. Det kan få bort nervsmärtorna men inte ryggsmärtorna, de beror på degenerationen. Och ryggsmärtorna kan inte tränas bort när inte kotbågarna sitter fast i kotan, då musklerna fäster i de lösa bågarna. Ungefär så, om jag förstått allt rätt.

Jag kommer att opereras framifrån och inte bakifrån som annars är det traditionella. Det är få kirurger som besitter rutinen och kunskapen att gå in framifrån men min gör det och det har många fördelar.

Här finns en mycket informativ film om steloperation, dock bakifrån men principen är densamma förutom att mina skruvar hamnar på framsidan.

http://youtu.be/n1VaRhg9F3E 

Efter att allt har tagit lång tid, för att komma hit, så gick det idag väldigt fort framåt. Jag har fått operationstid, träffat narkosläkaren och fått ok på narkosen och tagit blodprover. Plötsligt blev allt verkligt. Men det blir bra. Efter idag känner jag mig säker. Nu SKA jag få min rörlighet och mitt aktiva liv tillbaka! Hur skrämmande än tanken på en stor ryggoperation med tillhörande narkos känns. Det får jag lägga åt sidan nu.

Operationstiden är satt till om knappt 7veckor. Dock står jag på listan för de som kan komma in med kort varsel, så jag kan i princip bli inkallad från en dag till en annan om det blir återbud.

Så den här hösten kommer inte att bli vad jag tänkt mig jobbmässigt utan bestå till största del av rehab och sjukskrivning. Men jädrar vad frisk jag ska bli sen!!! 

Nu skall jag fokusera på allt jag vill göra i träningsväg efter - för det skall inte finnas några begränsningar enligt läkaren. 

Drömmar väcks till liv igen! Och det är lika bra att börja drömma innan, för efter har man initialt så ont att man knappast vill formulera långsiktiga träningsmål har jag förstått...

Fokusera fokusera, alltså.
1 kommentar:

  1. Ojoj vad spännande! (och lite läskigt så klart). Inga begränsningar alltså? Det låter ju helt fantastiskt!!

    SvaraRadera